‘Emoties, iedereen worstelt wel eens met emoties. De één stopt ze graag weg en de ander barst bij het minste of geringste in tranen uit. Dat zijn twee uiterste reacties op de gevoelens die we van binnen soms ervaren. Veel mensen vinden emoties maar lastig en dat is niet zo raar. Het woord emotie komt van het Latijnse woord emovere en betekent ‘verstoring’. Emoties, of het wegstoppen daarvan kan grote gevolgen hebben voor ons leven. Hoe kunnen we er nou goed mee omgaan en welke middelen hebben we om die emoties te verwerken?
Waarom emoties nuttig zijn
Niets in ons lichaam zit er zomaar. Het lichaam is een systeem met uiterst geniale snufjes. Emoties zijn bedoeld als richtingaanwijzer. Als we in balans zijn, kunnen ze ons wijzen welk pad we moeten inslaan. Elke emotie heeft een functie. Een makkelijk voorbeeld daarvan is angst die ons moet beschermen. Als je niet bang bent, neem je teveel risico’s en val je net over die gevaarlijke richel het ravijn in. Neem de emotie boos zijn, die is er om je grenzen aan te geven. Nou is het natuurlijk niet de bedoeling om iedereen maar meteen aan te vallen. Wel kun je in je lijf voelen wat deze emotie met je doet. Je kunt het gevoel de vrije loop laten en het van de situatie afhalen. Als het wat wegzakt, kun je in een volwassen gesprek je grenzen aangeven bij het onderwerp van je boosheid. Dit is een gezonde manier om met je emoties om te gaan. Maar wat nou als je nog last hebt van oude emoties die niet verwerkt zijn? Je kunt cognitief te werk gaan door naar een psycholoog te gaan, of in ernstige gevallen naar iemand die gespecialiseerd is in traumaverwerking. In plaats van (alleen) cognitief kun je je emoties ook met je lichaam verwerken. In Japan en China doen ze dat al 5.000 jaar.
Oriëntaalse kijk op de zaak
In de oriëntaals geneeskunde denken ze dat 99% van de ziektegevallen veroorzaakt worden door emoties die niet verwerkt zijn. Elke emotie blijft als het ware ‘kleven’ aan een orgaan en ondermijnt dat orgaan. Elk orgaan heeft zijn specifieke emoties. Denk maar aan uitdrukkingen zoals: je hebt heel wat op je lever (boos), het ligt zwaar op de maag (zorgen), je hebt het hart op de tong (onrust). Deze emoties zijn een aanwijzing naar een fysieke verstoring in je lichaam. In Azië is men niet gewend om emoties te tonen of over ziekte te praten. De artsen daar moesten dus een manier vinden om toch erachter te komen wat er met de patiënt aan de hand was. Daardoor hebben ze een verfijnd systeem van observatie in de diagnostiek ontwikkeld. Het lichaam liegt immers nooit.
In de praktijk
Tijdens het behandelen van mensen in mijn shiatsu praktijk, komt het regelmatig voor, dat iemand ineens weer denkt aan een situatie van 30 jaar terug. Ook hoor ik vaak, dat ze de dag na de behandeling heel emotioneel zijn. Gelukkig ervaren ze dat niet als vervelend. Ze voelen zich daarna lekker opgeruimd en vrolijk. Dat is het mooie van het verwerken via je lichaam. Je hoeft niet moeilijk na te denken of te analyseren, je hoeft er eigenlijk niets mee. Je lichaam voert de negatieve energie zelf af. Ik doe elke dag Do-in oefeningen (soort yoga) die de energiestroom in balans houdt van al mijn organen en dus de daarbij behorende emoties. Ik doe dit al jaren. Ik merk dat ik niet meer zo meegetrokken word in situaties, het maakt dat ik me stabiel en sterk voel. Toch gebeurt het wel eens dat er weer oude dingen worden blootgelegd. Het is als een ui die afgepeld wordt. Natuurlijk probeer ik mijn klanten te stimuleren deze oefeningen ook te doen.
Tot slot
Het is dus belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid om goed met je emoties om te gaan. Het zijn niet alleen maar lastige verstoringen, ze helpen je om op het juiste pad te komen. Oude trauma’s en emoties kun je cognitief verwerken of je kunt je lichaam gebruiken om ze te verwerken.
Recente reacties