Wat zijn meridianen?

Meridianen zijn een soort irrigatiekanalen in je lichaam die de levensenergie ‘ki of chi’ genaamd vervoeren. Elke meridiaan is verbonden met een orgaan. In een ideale situatie stroomt de energie vrij door je lichaam en voel je je mentaal en fysiek opperbest. Echter door allerlei interne en externe oorzaken raakt het meridiaansysteem uit balans. Als deze verstoring te lang aanhoudt, kunnen kwaaltjes of ziekten ontstaan.

Door welke oorzaken raken de meridianen verstoord?

Invloeden van buitenaf zoals kou, straling, slechte voeding etc. zorgen ervoor dat de ki niet goed kan stromen in de meridianen. Ook interne invloeden zoals emoties, oude trauma’s of bijvoorbeeld botbreuken verstoren de balans in de meridianen.

Hoe kan ik zorgen dat mijn ki ongestoord stroomt?

Laten we voorop stellen dat het normaal is dat de balans verstoord wordt. Dat is inherent aan leven. Ons lichaam zoekt voortdurend naar een balans. Hoe beter je voor je lichaam zorgt, hoe sneller je weer in balans komt en hoe beter je  je daardoor voelt. De levensstijl van mensen in de blauwe zones vormt de juiste basis om ki optimaal te laten stromen. Wij leven niet in de blauwe zone, maar we kunnen wel degelijk iets doen om onze levensstijl te optimaliseren. Shiatsu en Do-in zijn een effectief middel om stress te verminderen en om te bewegen op een natuurlijke, gezonde manier. Het bestaat niet voor niets al meer dan 3.000 jaar! Daarnaast kun je met voeding veel bereiken.