Gezond verstand voeding

Bij de geboorte krijgt elk mens een energiereservoir mee, waar hij de rest van zijn leven mee moet doen. We noemen dit prenatale ki of simpeler gezegd constitutie. Daarnaast halen we energie uit onze voeding en door het inademen van zuurstof, postnatale ki genoemd. Hoe beter onze voeding en ademhaling, hoe minder vaak we aanspraak moeten maken op ons prenatale ki, hoe ouder we worden. Hippocrates zei het al: uw voeding is uw medicijn.

Je kunt je voorstellen hoe belangrijk het dus is om goed voedsel tot je te nemen. Wat eet de gemiddelde Nederlander nou eigenlijk? Voeding uit de supermarkt vol met additieven, strenge diëten om af te vallen, producten vol met suiker, veel koffie, alcohol, kant-en-klaarmaaltijden, tropische vruchten midden in de winter. Het lijkt alsof we de draad een beetje zijn kwijtgeraakt. De mensen in de Blauwe Zones eten voedsel dat daar van nature aanwezig is. Vers klaargemaakt, afgestemd op het seizoen. Ze nemen de tijd voor de maaltijd en maken er een sociale gebeurtenis van. Ze eten nooit meer dan 80%.

Luister naar je lichaam

Dat kunnen wij ook. Het is eigenlijk heel simpel. Maak alles vers klaar. Eet alleen groente en fruit van het seizoen die in jouw omgeving kan groeien. Het bevat precies de stoffen die je op dat moment van het jaar in jouw klimaat nodig hebt. Eet niet teveel (80%) maar wel voedzaam. Volle granen zoals ronde bruine rijst, gierst en verse mais, bevatten ontzettend veel vitaminen, vezels en mineralen. Het geeft je veel energie zodat je minder snel honger krijgt en daardoor afvalt. Je bloedsuikerspiegel stabiliseert. Bovendien ontgiften deze granen je systeem. Het is ook belangrijk om te luisteren naar je lijf. Als je erop gaat letten, ga je vanzelf aanvoelen of iets goed voor je is of niet. Eet op je gemak en kauw je voedsel goed. Dat bespaart je maag heel wat werk.

Nederland heeft een koud klimaat. Dat betekent dat ons lichaam behoefte heeft aan warmte. Dat geldt ook voor onze spijsverteringsorganen. Het is belangrijk om zoveel mogelijk warme dingen te eten. Veel diëten schrijven koude yoghurt en rauwkost voor. Dat is ontzettend belastend voor de maag en milt met als gevolg dat het hele systeem afkoelt en niet meer goed functioneert. Het is een aanslag op het immuunsysteem. Alleen in de zomer als het heet is, is het gewenst om koude dingen te nuttigen. Het is niet voor niets, dat een ananas of een sinaasappel in een warm klimaat groeit! Het heeft als doel om af te koelen.