De herfst is het seizoen van het metaal element. De long en dikke darm zijn de organen die daarbij horen. Ze worden op dit moment het meest belast. Dat kun je wel merken aan het aantal mensen dat nu verkouden en grieperig is. Voeding kan hierbij een grote steun zijn. De voeding die hoort bij het metaal element zijn de wat pittige groente zoals prei, uien en knoflook (geen hete pepers o.i.d.). Vooral de wittige groente is nu heel goed (pastinaken, knolselderij, prei, schorseneren).

De keizer van de voeding is zilvervliesrijst (van de natuurwinkel die nog niet voorgekookt is). In rijst zijn alle smaken en elementen vertegenwoordigd. Het is niet voor niets dat ze in arme landen rijst eten. Het is enorm voedzaam. Deze rijst ondersteunt vooral het metaal element. Het is dus erg goed voor de longen en de dikke darm. Daarnaast zit het boordenvol mineralen en ontgift het het lichaam.

Ik weet dat er tegenwoordig een trend is waarbij koolhydraten zoveel mogelijk weggelaten worden. Natuurlijk is het een goede manier om snel af te vallen. Maar uiteindelijk maakt je lichaam overal suiker van, ook van eiwitten. Witte rijst, pasta, koekjes en snoepjes zijn inderdaad niet zo’n goed idee. Maar deze ronde zilvervliesrijst kun je met gerust hart eten. Het is een langzame koolhydraat.

Hieronder een verrukkelijk recept:

Vis Risotto met zalm

Ingrediënten (2 personen):

2 zalmfilet met huid,
Voor de risotto: 100 g ongekookte ronde zilvervliesrijst van de natuurwinkel, el olijfolie om te bakken, 80 g zeekraal, 2 kleine winterpenen, handje diepvries doperwtjes, 1 ui, 1 teentje knoflook, wat tuinkruiden naar smaak, visbouillon
Voor de visbouillon: kilo visafval, 1 ui, selderijblad, maggiplant, tijm, 3 jeneverbessen, 2 wortels, grote scheut witte wijn

Bereiding

Doe alle ingrediënten voor de bouillon in een grote pan en vul met water. Breng aan de kook en laat maximaal 30 minuten koken (niet langer!). Pak dan een andere pan met een zeef erboven en giet de bouillon erin. Je kunt eventueel nog wat visrestjes door de zeef drukken. Gooi de rest weg. Voeg zout of een bouillonblokje naar smaak toe

Verwarm de olie in een pan en fruit de ui en de knoflook, voeg wortel en doperwtjes toe. Was intussen de rijst in een vergiet en laat goed uitlekken. Gooi de rijst in de pan en bak mee. Roer goed door en giet dan de bouillon bij het rijst/groentemengsel. Zodat er net zoveel bouillon boven de rijst staat als de hoogte van de rijst zelf. Voeg de tuinkruiden toe. Laat ca. 45 minuten koken met het deksel op de pan. 10 minuten voordat de risotto goed is bak je de zalm in wat olie op de huid. Pas als je ziet dat hij bijna gaar is draai je hem nog even om. Als de rijst al aanbakt en nog niet gaar is, voeg dan telkens nog wat bouillon toe. Als de rijst gaar is, voeg dan de zeekraal toe en kook nog een minuut mee. Als er nog teveel vocht is laat dan nog even zonder deksel op hoog vuur staan tot de rijst smeuig is.

Schep de risotto op de borden en leg de zalm erboven op.

Eet smakelijk.